2013. november 26., kedd

Rendkívüli nehézségek

A Hetet egy csapásra című magyar népmese olvasása különösen inspiráló lehet olyan élethelyzetekben, amikor rendkívüli nehézséggel, lehetetlennek látszó feladattal kell megküzdenünk.
Ennek a tréfás mesének több változata is van, érdemes utánanézni a különböző mesegyűjteményekben, az alábbi linken meghallgatható:
http://www.youtube.com/watch?v=8033eSvgy1k


A szegényember családjának helyzete tarthatatlanná vált, a morzsányi puliszka, amit a legyek megesznek, jól szimbolizálja ezt. A bevett, megszokott módon, az eddigi gondolkodással és életvitellel nem folytatható a család élete, egyszerűen nem megy tovább.
Ebben a szorult helyzetben ébred fel a szegényember kreativitása: a "Hetet egy csapásra" tábla nem állít valótlanságot, de többértelmű kinyilatkoztatás mindenképp.
Az ördög értelmezése lehetőséget ad a szegényembernek, hogy változtasson sorsa menetén - igaz, ehhez furfanggal rá kell szedni az ördögöket. És épp a furfang a lényeg! A megváltozott gondolkodásmód!
A szegényember esze, kreatív ötletei átsegítik a lehetetlennek látszó feladatokon, és így nyeri el jutalmát: az új életet - és biztosítja családja számára a megélhetést.
A hőssé váló szegényember a mese hallgatóját is gondolkodási sémái megváltoztatására szólítja fel - ha célja, élete menetének megváltoztatása! Ez a felszólítás változtatásra, cselekvésre sarkal - panaszkodás és kétségbeesés helyett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése