2013. november 20., szerda

Üzlet az ördöggel

A kicsi dió című magyar népmese az életbeli szabályok ismeretéről tanít valamit.
http://www.youtube.com/watch?v=KJivAEohyho
A szegény embernek el kell tartania a családját, más megoldása nincs, ajándékot fogad el az ördögtől.
Az ajándékért cserébe azonban éppen azt kéri az ördög, amiért/akikért az utat és az ördögi ajándék elfogadását felvállalta a szegény ember: a születendő gyermeket - és vele nyilvánvalóan a család boldogságát, nyugalmát.
Hogyan lehet ebből a helyzetből szabadulni?
A szabadulás útja az Élet Törvényének, a nagyobb, a felsőbb rendnek az ismerete. A szegény emberhez öreg bölcsek jönnek, ők mutatják meg a családnak azt a bölcsességet, amellyel már hatékonyan szállhatnak szembe az ördögi erővel. Nézzük meg, milyen meseelemekből bomlik ki ez a bölcsesség, illetve a megoldás!
A megszólaló kenyér az Életet jelképezi, saját történetét meséli el, ahogyan elvetett búzaszemből (ld. az ide kapcsolódó újszövetségi példázatot az elvetett magról) asztalra fektetett, tápláló kenyérré vált. Az Élet erői legyőzik a pusztítás erőit: az ördög, ahogyan szembesül a búzából lett tápláló, életet adó kenyér erejével, el kell, hogy kotródjon, nincs tovább hatalma.
Az ember önmagában is megfigyelheti, hogy a pusztítás és az élet erői egyszerre működnek benne, ha azonban tudatosítjuk, hogy az Élet Ereje mekkora mozgatóerő, akkor már nemet tudunk mondani a pusztításra, bele tudunk illeszkedni az Élet nagyobb, univerzális rendjébe, és összekuszálódott életünkben elkezdjük meglátni a megoldás fonalát, azt, hogy merre menjünk tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése