2014. január 29., szerda

Holle anyó foga

Holle anyó történetéből leggyakrabban a szorgalmas és a lusta lány ellentétét szokás kiemelni. A meseterápiás ülés alkalmával azonban a mesének bármely vetülete főszerephez juthat - attól függően, hogy a kliens számára mely jelenet, szereplő vagy motívum válik hangsúlyossá a meditatív jellegű meseolvasás/-hallgatás során.
Ha Holle anyó nagy fogait nevezi meg a kliens, el lehet indulni a fogak szimbolikus értelme felé, illetve meg lehet vizsgálni, mikor, hogyan jelenik meg az ő életében a 'harapósság', ki ellen irányul, mi a mélyebben rejlő motivációja. Ez a motiváció lehet például az a félelem, amit a szív megnyitása előtt érez az ember - hiszen az logikus gondolat, hogy, aki a szívét megnyitja, sérülékennyé válik. Ez a félelem, bizonytalanság pedig agressziót, "harapósságot" szülhet.
A mesében meg tudjuk nézni, hogy kik vagy mik azok a segítők vagy épp ellenségek, amelyek segítségével ez a 'harapósság' leszerelhető vagy felerősíthető. A megsült kenyerek és az érett almák motívumánál vagyunk - de vajon ezek a motívumok minek feleltethetők meg a valós életben? A válasz lehet a másoktól kapott kritika, vélemény - amely önértékelésünk függvényében építhet vagy rombolhat. Ki gondolná, hogy a Holle anyó meséje gazdag gondolatokat indíthat el és segíthet a továbblépésben, ha úgy érezzük, elakadt az önértékelésünk, rendszeresen küzdünk az "Elég jó vagyok-e?" kérdésével.
A mesebeli aranyeső így hozhat megtapasztalható változást, gazdagodást az életünkbe. És ez még csak egyetlen lehetséges kibontása a klasszikus mesében lévő bölcsességnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése