2016. május 12., csütörtök

Gyermek- és ifjúsági színházi seregszemle Kaposváron

Május első napjaiban gyermek- és ifjúsági színházi seregszemle zajlott Kaposváron.
Mivel az alig két éves kislányunkkal mi is gyakran megfordulunk gyerekszínházi eseményen, természetesen felfigyeltem erre a hírre. És még valamiért. Bábszínészként ott volt az eseményen az a fiatal művész, aki a kecskeméti Ciróka Bábszínházzal játszik, nekem viszont szomszédom volt gyerekkorom kis városában, Dunaharasztin. Lendváczky Zoltán ő, vele beszélgetek hamarosan arról, hogy manapság hogyan is áll vagy inkább pörög a színházművészetnek ez a nagyon fontos szelete.
A képen látható különleges díszlet is játékban volt Kaposváron! Ugye jó volna ilyen minőségű díszletek között látni máskor is meseelőadásokat?!

Addig is azonban, amíg a beszélgetésünk formát kap itt a blogon, járjuk körbe, miért is fontos terület a gyerek- és ifjúsági színjátszás!
Tényleg, ki szerint fontos?
Sokszor, sokféle kontextusban találkoztam már azzal a kimondott vagy ki nem mondott, csak gyakorolt véleménnyel, hogy a gyerekeknek kevesebb is elég, "nekik az is jó lesz". Mindig felháborított ez a hozzáállás, mert ennek mélyén az a cinizmus van, hogy a gyerek kiszolgáltatott, kapja, amit kap. Nem ismeri még a világot, nem tudja, hogy másmilyen is lehet(ne).
Nekem meggyőződésem, hogy kultúrából a gyereknek a legjobb, legigazabb impulzusokat kell kapnia. Mert ő még nyitott, nyitva van a személyisége mindannak a befogadására, amitől az élet jó és szép lesz. A felnőttnél ez már ritka, és mindig munkába telik ezt a fajta gyermeki nyitott befogadókészséget megteremteni. A gyerekek viszont, ha azt szívják magukba, ami értelmes, jó és szép, akkor van lehetőség egy jobb világ megteremtésére. Minden generációnál így van ez. Ha elmulasztjuk, ne csodálkozzunk, ha a világunk tele van agresszióval, silánysággal, felszínességgel.
Szóval, nagy felelősség gyerekszínházat csinálni, és jól KELL csinálni.
Bővebben: ez a biennálé blogja: http://kolibriszinhaz.hu/a-fesztivalrol-jelentjuk-itt-a-biennale-blogja/
ez pedig a honlapja: http://assitejbiennale2016.blogspot.co.at/

A legjobb gyerekszínházi előadásnak járó díjat a Lúdas Matyi nyerte a Ciróka Bábszínház előadásában. Engem nagyon érdekel, hogy mitől lesz jó a gyerekszínház. Lendváczky Zolitól is ezt kérdeztem.
Lúdas Matyi - Rendező: Vidovszky György
Szereplők: Szörényi Júlia, Horváth Márk e.h., Lendváczky Zoltán m.v., Ivanics Tamás, Nyirkó Krisztina, Krucsó Júlia Rita

És a mai előleg végére egy kis összefoglaló, hogy miért is kell nagyon a jó gyerekszínház. Amikor a gyerek mesét hallgat vagy meseszínházat néz, lehetőséget kap, hogy azonosuljon a világ pozitív tendenciáival. Hogy megtanuljon hinni, egészen a zsigereiig hinni egy olyan világban, ahol létezik a jó győzelme. Hogy ez elérhető. Hogy ő lehet a legkisebb királyfi, aki győz - akkor is, ha a győzelmére senki nem számít, mindenki meglepődik rajta.
Mi felnőttek dolgozzunk azért, hogy ezt a lehetőséget megragadhassák a gyerekeink, hogy élni tudjanak vele!
És ne felejtsük el azt sem: a népmesék eredetileg a felnőttekhez szóltak; a mese, a történetmondás része a felnőtt ember mentálhigiéniájának. Válasszuk a népmeséket, amelyek nemcsak szórakoztatnak, de jól élni tanítanak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése