2016. május 8., vasárnap

A kudarcok sikerré fordítása



Élet - ahogyan a népmesék is mutatják: kudarc és siker önismerettel

Meglepő önéletrajzot tett közzé egy világhírű professzor. Nyilvánvalóan sikeres emberként ebben a CV-ben azt mutatja meg, hogy a látható sikereit mennyi kudarc is övezi. Mai Lapszemlémben erről olvashattok. Az eredeti cikket pedig itt találjátok:
http://444.hu/2016/04/28/kudarcait-bemutato-oneletrajzat-osztotta-meg-a-princeton-professzora?fbfanpage444+20160428+1023

Hogy miért érdekes ez egy életmódbeli kérdésekkel, meseterápiával foglalkozó blog számára?
Sok frusztrációt okozhat a versenyorientált világunkban elterjedt gyakorlat: "fényezni magunk". Csak azt mutatni, ami az erősségünk, illetve, ha például egy állásinterjún a gyengeségeinket kérdezik, akkor - a legtöbb karriertanácsadó szerint - úgy érdemes válaszolni, hogy végső soron a gyengeségünket pozitívumként lehessen beszámítani. Pedig...
Pedig gyengesége mindenkinek van. Az önismereti munkának egyik célja, hogy személyiségünknek ezt a szeletét is feltárjuk. Miért? Mert, ha ismerjük, akkor tudjuk elfogadni, és a következő lépésben fejleszteni. Ennek az ellentéte: ha az önismeretünknek nem része a gyengeségeinkkel való szembenézés, akkor csak eltagadni tudjuk azokat - önmagunk és mások előtt is. Miközben a gyengeségek akkor is "élnek és virulnak", megjelennek a viselkedésünkben, a döntéseinkben, a szavainkban is. Legyen erre egy szemléletes példa: ha egy jogász remekül eligazodik a jogtudomány útvesztőiben, de rosszul kommunikál más emberekkel... Milyen helyzetek állnak elő? Ő idegesen harcol az igazáért, veri az asztalt... de ez nem lesz szimpatikus, és nem nyílnak meg az ajtók, nem ér célba. Pedig a szakmai eszközök a kezében vannak, hogy sikerre vigye az ügyeit.
Csak akkor tud változást elérni, ha önismeretében növekszik, és tudatossá válik arra, hogy kommunikációs hatékonyságát növelje.

Minden kudarcunk mögött rejtőzik valami ok, amiért a kudarc valósult meg. Ha ezt felismerjük, a kudarcot a javunkra fordíthatjuk, a fejlődésünk szolgálatába állíthatjuk. Így a kudarc(ok) lépcső(k) lehet(nek) a siker felé, a céljaink felé.
Kudarc és siker is jutott annak a női alaknak, aki Az igazságtevő királyné című népmese főszereplője. Lehet tőle tanulni. Ha belépünk a mesébe, a mese képei és a ránk gyakorolt hatás meg fogja mutatni sikeres életútjának titkát. Kudarcok, nehézségek idején is kapcsolatban volt a belső hangjával. Empátiával és intuitívan élte a mindennapjait. Humorral volt jelen a feszült helyzetekben is. Az ő meséje is egy igazi önismereti utazás lehet.
Hogyan vagyok én párbeszédben a belső hangommal? Párbeszédben vagyok?
Hogyan lehetek párbeszédben a belső hangommal?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése