2016. március 10., csütörtök

Hoz-e boldogságot március?

Újra és újra rácsodálkozom, hogy a mesék mindent tudnak a mentális egészségről. A legtrendibb mai életvezetési tanácsadás sem tud jobbat vagy hatékonyabbat mondani, mint ahogyan a mesék rámutatnak a helyes gondolkodásmódra. Helyes gondolkodásmód??? Mindenki azt gondol és úgy, ahogyan akarja, nem?! Igen, és le is aratja majd gondolkodásának gyümölcseit.
Remek mesét olvastam épp az előbb. A tavaszhozó nyuszi mellé kuporodtam az olvasófotelomba, hogy A tizenkét hónap című újgörög népmesét megismerjem. A hónapokhoz (és így az élethez, életünk napjaihoz) való viszonyt két asszony szemszögéből meséli el. Az egyiknek van öt gyereke és sok nehézsége, de minden napját hálával a szívében tudja megélni. A másiknak látszólag felhőtlen az élete, de mégis tele van panasszal, a hónapokat (az életet, a sorsot) okolja, hogy nem tud elégedett és boldog lenni. Holle anyó két lánya, a szorgalmas meg a rest jutnak eszembe róluk.
Mindketten ugyanannak örülnének: jó szerencsének, boldog életnek.
Az, aki hálatelt szívvel végzi a napi feladatait, kitart a nehéz időkben is, problémáit kreatív megoldásokkal teljesíthető feladatokká fordítja át, az elnyeri az elégedett, boldog életet (a mesebeli aranyakat), az, aki jó dolgában is panaszkodik, másokat hibáztat, az panaszait megerősödve és megsokszorozódva kapja vissza az élettől.
Két asszony, két út, két választás. Mert van választás.
Mielőtt elgondolom, mielőtt kimondom, jól teszem, ha eldöntöm, panaszra vagy hálaadásra nyitom a szám. Mindkettő gyümölcsét nekem kell learatnom / én arathatom le. Van választásom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése