2016. március 12., szombat

Konfliktuskezelés - ahogy a kakas csinálja...

Adódhatnak olyan konfliktusok, amikor az egyik (vagy mindkét) fél annyira megbántódik, hogy nem is akarja látni többé a másikat, minden kapcsolatot megszakít vele. Ha ez családi, rokoni kapcsolatban történik, annál fájdalmasabb. Ez történt a Nap és az emberek között is, amikor az emberek hálátlanságukkal annyira megbántották a Napot, hogy az többé nem akart feléjük fordulni, nem akart nekik fényt adni. Így történt, hogy az emberek hosszú ideig sötétségben éltek. Míg nem valakinek eszébe jutott, hogy bocsánatot kellene kérni. Közbenjárót választottak: elsőnek a kutyát, majd az ökröt küldték, de egyik sem járt sikerrel.
       Végül elküldték a kakast. És ő volt az, aki igazi empátiával felismerte, hogyan lehetne a sérelmet orvosolni. Át tudta érezni, hogy mi az, ami az emberek viselkedésében annyira fáj a Napnak. Ő, aki jót tett velük, jó szándékkal volt irántuk, nem kapta meg, ami neki járt volna: a hálát és a tiszteletet.
Varázsszavak ezek az emberi kapcsolatainkban. Amikor képesek vagyunk szívből kifejezni a hálánkat és tiszteletünket, a másik ember megérezheti, hogy komolyan vesszük, hogy emberszámba vesszük. És csodák csodája elkezdenek rendeződni a viszonyok.
A kakas innentől kezdve minden reggel a Nap dicsőségére énekelt, aki megígérte, hogy minden reggel fel fog kelni, és világít az emberek számára.
A kakas éneke naponként, minden reggel biztosítja a Napot arról, hogy, amit tesz az emberekért, a Föld bolygó bevilágítása nem marad hála nélkül.
Minden kapcsolatunkban meg kell találnunk azt, amiért a másik felé kifejezhetjük nagyrabecsülésünket. Ha sértjük, hibáztatjuk, leszóljuk a másikat, nem várhatjuk, hogy harmonikus lesz a kapcsolatunk - sem a kollégánkkal, sem a párunkkal, sem a gyerekünkkel. Érdemes a tisztelet, a hála, a nagyrabecsülés kifejezésével nem fukarkodni. Gyógyító hatása lesz.
Hálásan meg lehet köszönni egy elkészített kávét, egy elintézett telefont, egy ránk szánt órát, amit a fáradt társunk azzal töltött, hogy mégis meghallgatta a mondandónk. Bármit, ami jól esik, és észre tudjuk benne venni a jó szándékot. Érdemes gyakorolni, és figyelni a hatását!
(Forrásként: A Nap meg az emberek c. indián népmesét használtam)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése