2016. március 2., szerda

MESE VOLT, IGAZ VOLT

"Mese volt, igaz volt." - ez talán a legkedvesebb záróformulám azok közül, amelyek a mesék végén hallhatók/olvashatók. 
Egyszerűségében világít rá arra a tényre, hogy a mese nem puszta szórakoz(tat)ás, hanem nagyon mélyen köze van a valós életünkhöz. Sárkányokat és manókat nem szoktunk a fizikai szemünkkel látni, mégis ők és a hasonló mesebeli alakok a röntgen pontosságával írják le belső folyamatainkat, lelkünk sötét és világos tájait. Egy sárkány mesebeli dinamikája jól mutatja azt is, hogy nem elcsöppenő, lányregényes lelkizésről van szó a mesékben - hanem tudatos és tudattalan világunk pontos rajzáról. Ha jól fejtjük meg a mese szimbolikus rajzát, követhető és élhető életmodelleket, mintákat nyerünk. Az a csodálatos ezekben a mesebeli életmodellekben, hogy nem szájbarágósak és nem is olyan "jó tanács" jellegűek, amelyekkel (ahogy mondani szokás) tele a padlás.
A mesét akár olvassuk, akár hallgatjuk, érdemes magunkat átadni egy lecsendesült, mondhatni meditatív állapotnak. Befelé kell figyelnünk, mert a mese minden hőse bennünk (is) él. 
Érdemes gyakorlatozni, hogy egy-egy mesében mely alakkal vagy tárggyal, esetleg motívummal, szófordulattal tudunk azonosulni vagy éppen melyikben ismerünk magunkra. És ahogy végezzük ezt a gyakorlatot, észre fogjuk venni, hogy bizony a negatív alak, a gonosz boszorkány, a vérengző sárkány is bennünk él. Persze, ezzel nem kellemes szembesülni. Csakhogy a mese azt is megmutatja, hogy VAN VÁLASZTÁSUNK: dönthetünk, hogy dolgozunk-e személyiségünk fényesebb részén, vagy átadjuk magunkat a romboló erőknek. Ha így, a meséktől tanult tudatossággal nézünk rá az életünkre és az előttünk álló feladatokra vagy problémahalmazra, könnyebben észrevehetjük, hogy lehet keresni az útvesztőből kivezető megoldást. 
Sokféle módon értették már félre azt, hogy a mesében "mindig győz a jó". A jó győz, de aki a rosszat választja, az marad a sötétségben. Hófehérke mostohája sosem tapasztalja meg az anyaság örömeit, mert a kegyetlenséggel vált eggyé. A hétfejű sárkány nem lehet király, mert nem tud felelősséget vállalni, csak agresszív erőkkel birtokolni. De mindannyiunkban ott él a győztes királyfi is, aki célba ér, elnyeri a királylány kezét és a fele királyságot. Hogy hogyan, ennek járunk utána az INSPIRÁLÓ MESÉK előadássorozatban. Erről bővebben itt: http://eletmese.com/aktualitasok/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése