2016. március 18., péntek

Jóga és mesék

Engem örömmel és megnyugvással tölt el, ha azt érzékelem, hogy a világ nagy tradíciói egyfelé mutatnak, ugyanarról beszélnek. A "Minden út Rómába vezet" mondást úgy is fogalmazhatom: "Minden nagy tradíció a harmónia útját tanítja".
Az emberi életben célokat megfogalmazni, távlatokat látni nagyon fontos, mert enélkül - mindannyian érezzük ezt - szétcsúsznak a mindennapjaink. A mesék világában is a cél kitűzése, majd az érte való küzdés és győzelem van a fókuszban. Legyőzni a sárkányt, elnyerni a királylány kezét és a királyságot: ez az, ami mozgat, ami az erők koncentrálására motivál.
Hogy legyőzhessük a saját sárkányainkat (félelmeinket, komplexusainkat, gyengeségeinket, akadályozottságunkat) segíthet a jóga gyakorlása is. Célok megfogalmazása minden "rendes" életvezetési program fontos sarokköve, ehhez a mesékből is nyerhetünk inspirációt. És segíthet a jógában alkalmazott "szankalpa", azaz megerősítő mondat is. Ha ezt a kijelentő mondatban megfogalmazott pozitív állítást nyugodt, lecsendesedett, relaxált állapotban ismételgetjük (akár ébredés után közvetlenül vagy elalvás előtt), átprogramozhatjuk vele a tudatalattink működési irányát, illetve a számunkra kívánt, óhajtott állapot felé fordíthatjuk. Fontos, hogy egyes szám első személyben fogalmazzunk, hiszen ez a saját életünkre vonatkozik. És legyen ez az állítás igazán olyan, ami jó érzéssel tölt el. Mutatok néhány példát, hogy ezekből inspirálódva megfogalmazhasd a saját szankalpádat (vagy egyszerűen csak: megerősítő mondatodat):

"Harmóniában élek, elégedett vagyok."
"Bőséget és nyugalmat teremtek az életemben."
"Egészséges vagyok és elégedett."
"Harmónia és támogatás vesz körül."
"Kapcsolatban vagyok a belső erőimmel és elérem a céljaimat."
"Meghallom a belső hangom, és harmonikus életet teremtek."

Kicsit elcsendesedve, ha jól esik, behunyt szemmel, találj rá te is a megerősítő mondatodra. Idézd magad elé napközben bármikor, amikor csak jól esik, és van rá néhány szabad pillanatod. És tudd, hogy a tudatalattidban dolgozik ez a mondat, támogat téged, hogy haladj a célod felé.
A mesékből pedig nyerj további, nagyon gyakorlatias inspirációkat, hogy hogyan is haladj a céljaid felé.
Bennem is tudatosodik most is, ma is, hogy mennyire hálás vagyok, hogy az Univerzumban a segítő eszközök ilyen bősége áll rendelkezésemre, hogy úgy érezhessem, megsokszorozhatom az erőimet, és haladhatok a céljaim felé. Ezek a segítő eszközök (mint amilyen a szankalpa vagy a mese) bárki számára elérhetőek - neked is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése