2013. október 1., kedd

A SAJÁT ÚT


 

Köszöntelek a blogomon, amit azért hoztam létre, hogy időről-időre kóstolót kínáljak a meseterápia, ill. a kineziológiai meseterápia lehetőségeiből.Utazzunk együtt mesés belső utakon, hogy aztán a külső valóság útjain is könnyebben, sikeresebben boldoguljunk!
Bécs, 2013. október 1.                                 Végh-Fodor Mónika
  Mesevilág-Märchenwelt Zentrum                                                                 

 Az első utazás, amelyre hívlak, azt a célt tűzi ki, hogy MERJÜNK MÁSKÉNT ÉLNI, MERJÜNK RÁTALÁLNI A SAJÁT UTUNKRA!
A Kecskekatonaság című magyar népmese kapcsán születtek az alábbi gondolatok - a mese margójára jegyzetelve. (Válogatás mesegyűjteményben is elérhető a mese, de a youtube-on is meghallgatható a Kecskemétfilm feldolgozásában: http://www.youtube.com/watch?v=sDQY1VfnXRA


A mesehős ifjú kiindulási helyzete a nagy szegénység – ebbe azonban nem törődik bele passzív módon, hanem figyeli, hogy hol tud a sorsába aktív alakítóként/változtatóként/teremtőként belépni!!!

Abból merít lehetőséget, amit az élet felkínál: el kell mennie a katonaságba (kényszer), ott viszont jól teljesít, motiválhatja, hogy majd egyszer talán hasznát veszi az ott megszerzett képességeknek (ez az ő választása, döntése, szabad akaratból).

A katonaságból leszerelve „normál szemmel nézve” nincs nagy perspektívája a jövőjére nézve. Kecskepásztornak áll – ez a lehetőség adódik, ezt megragadja. Ebben a munkában viszont egyénit alkot: a pásztorkodás üres óráiban nemcsak eltölti az időt, hanem különleges, lehetetlennek tartott dolgot művel: a kecskéket megtanítja arra, hogy megértsék az emberi beszédet, kövessék a vezényszavakat, és úgy gyakorlatozzanak, mint egy (kecske)katonaság.

Tisztában van vele, hogy különleges munkát végzett, tisztában van az értékével – ezért aktív módon, bízva önmagában/önbizalommal lép ki a nyilvánosság elé: megállítja egy arra járó úr kocsiját, és felajánlja neki, hogy nézze meg a kecskés katonás tudományát – itt már nemcsak megragad egy kínálkozó lehetőséget, hanem aktívan tesz is azért, hogy Lehetőség keletkezzen (megszólítja az urat, bemutatja a kecskék tudmányát), és számít a csodára(ld.  Joe Vitale: Számíts a csodára!, Édesvíz Kiadó, 2010.), azaz arra, hogy jelenlegi helyzetéből szintemelkedéssel átjut egy jobb élethelyzetbe.

A megszólított úr segítségével valóban átjut a jobb élethelyzetbe, és ezzel még újabb Lehetőségek kapuja nyílik meg: az úr hatalommal bíró ismerőseinek megmutatja a pásztort és a különleges tudományú kecskéket. Az egyik ismerős felfigyel a kecskékre, lát bennük fantáziát, pénzt ad értük.

És itt válik szabaddá az út a mesehős számára, hogy megvalósítsa legnagyobb célját: a maga urává váljon. A kapott pénzből megteremti mostmár a saját, anyagilag független életét, mindez hatással van a magánéletére is, egy-kettőre családi harmónia teremtődik köré – és vegyük észre, erre egészen eddig nem volt lehetősége, az egzisztencia megteremtése, a kreatív útteremtés foglalta le erőit. Amint kellő anyagi függetlenségre és ezzel együtt (ami még fontosabb) saját erőre, kreativitásra, sikerre és megalapozott önbizalomra tett szert, a Társ, a családi harmónia is megérkezett az életébe.

A mesebeli kecskepásztor útja szokatlan, kell hozzá bátorság, hit, kitartás. Más kecskepásztorok, akik becsülettel bár, de kreativitás nélkül elvégzik a feladatukat, ki- és beterelik, megfejik az állatokat, nem érhetnek el olyan szintemelkedést, és nem juthatnak el a saját életút harmóniájába, mert hiányzik az életükből a saját teremtő erő.

Ez a mese bátorít arra, hogy, ha szokatlan megoldásokkal is, de merjük használni a saját teremtő erőnk, kreativitásunk. Gondolkodjunk új lehetőségek megteremtésén akkor is, amikor szűkösnek látszik az élet; és érezzünk rá, ha eljön a Lehetőség és a Megvalósítás ideje.

A mesebeli ifjú hosszú utat járt be, nem néhány nap alatt teremtette meg a vágyott életét (csak a katonaság 3 év volt!), de minden nap azon dolgozott, hogy egy lépéssel közelebb kerüljön a céljához. Az a tudat, hogy (ha távolinak tűnik is a cél) napról-napra közeledik, erőt és derűt ad továbbmenni, új Lehetőségeket felfedezni, megragadni, és végül megérkezni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése