2013. október 15., kedd

TEAMWORK

Kell egy jó csapat...
Gombamód szaporodnak a csapatépítő tréningek, mert a nagy cégek is jól tudják, hogy "egységben az erő", a hatékonyság kulcsa a jól működő team. De milyen is egy 'jól működő team'? Szükséges-e, hogy a csapat érdekei bedaralják a privát célokat és prioritásokat?
A csillagász, a lopó, a vadász meg a szabó című magyar népmese alapján keressük a válaszokat:
http://www.youtube.com/watch?v=JhB1h2TsaDE
A mesebeli csapatot négy, teljesen különböző ember alkotja - mutatja ezt az is, hogy életük egy pontján négyen négyfelé indultak céljukat megvalósítani, tanulni. A tanulóidőszak végén azonban hazaérve össze kell kapcsolódniuk, mert a főnök (az apa) olyan (próba)feladatot ad nekik, amelyben szaktudásukat egymás utáni lépcsőkben kell érvényesíteniük. Minden fiúnak a maga tudását, de azt tökéletesen. Ekkor még a feladatok sorrendjét az apa jelöli ki, az ő "munkaszervezése" nyomán tudnak a fiúk "pályakezdő projektjükben" jól teljesíteni. Ezzel bebizonyítják, hogy tudásuk alapján mostmár "élesben" is képesek dolgozni. Ezt az apa mint főnök dicséret formájában meg is állapítja, így a fiúk önértékelése külső megerősítést nyer: "Jól kitanultátok a mesterségeteket, mostmár be is kell bizonyítani." És ezzel megszabja a főnök a további irányt: igazi, nagy feladatot kell együtt elvégezniük.
A feladat: visszaszerezni a királylányt. Nincs recept vagy bevált metódus arra, hogyan kell ezt kivitelezni, ezért a négy fiú "projektmegbeszélést" tart, ötletelnek, végül a brainstorming eredményeként döntés születik: a lopónak el kell lopnia a sárkánytól a királylányt. Ennek sikeres megvalósítása azonban még nem jelentheti a "projektzárást", a "konkurencia", a sárkány szintén aktívan cselekszik, ő is a királylányt akarja. A csapatmunka jól működik, sikerül legyőzni a sárkányt. A jól végzett munkáért fizetség jár, ennek rendezése a megbízó dolga. A csapat itt majdnem elvérzik. Nincs közöttük megállapodás, hogy ki mit vár a jól végzett munkáért, egy pillanatra felvillan, hogy mindannyian a saját szerepüket látják a legértékesebbnek, a "bérezésnél" átgázolnának a többieken. Szerencséjükre a megbízó átlátja az elvégzett munka értékét, és egyenlő módon értékeli és jutalmazza őket. A csapatmunka sikeresen teljesített projekttel zárul.
Mi volt tehát a sikeres csapatmunka titka?
- mindannyian képességeiknek megfelelő mesterséget tanultak
- választott mesterségüket magas színvonalon voltak képesek végezni
- amíg főnök irányítása alatt dolgoztak, annak tervei, elképzelései szerint cselekedtek
- önálló csapatba rendeződve képesek voltak egységet létrehozni, tudásukat, képességeiket a feladat szolgálatába állítani
- olyan projektbe kezdtek, amely mindannyiukat lelkesítette
- céljuk folyamatosan szemük előtt lebegett, folyamatosan, lépésről-lépésre haladtak a megvalósításban; eltökéltek voltak
- nem veszítették el hitüket és motivációjukat az erős konkurenciát látva sem
- a jutalmazásnál tudatában voltak elvégzett feladatuk értékének.
Merítsünk erőt, hogy magunk is mesés csapatban mesés csapatmunkával mesés eredményeket érjünk el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése